
Warcraft Dünyasında neden Türkiye’den Espora yönelim olmuyor?
Yıllardan beri özellikle hikayesinden etkilendiğim ve ciddi anlamda severek oynadığım oyun olan World of Warcraft, aslında dünyanın en büyük oyun şirketlerinden biri olan Blizzard firmasının dünyayı ele geçirdiği en başarılı oyunu olarak sayabilirim. Peki yurtdışında özellikle hem Espor alanında hem Grup (Guild) World Ranking mücadelesine girerken, neden Türkler sadece World Ranking ve para basma sürecinde ilerlemek zorunda kalıyor?
Aslında bunu sebebi iki taraflı. %70 Türklerin Espora bakış açısını yıllar içerisinde çok körelttiler, ikincisi ise imkanlar olarak ayırabiliriz. Aslında imkanları da iki kısma ayırabiliriz; Maddi imkanlar (Bilgisayar ve aylık oyun ödemeleri), Altyapı imkanları (İnternet yetersizliği) olarak kırılımlara ayırabiliriz.
İlk konuya gelecek olursak; Türkiye’deki Espor bakış açısı aslında 1997 yılında başladı. O dönemlerde çok kötü imkanlarda çok iyi oyuncularımız ve başarılarımız söz konusu oldu. Ama yıllar geçtikte, bir nebze de olsa teknolojik imkanlar yükseldikçe, Espora eğilim azalmaya başladı. Gerek bunun akademik süreçlerine yer verilmemesi, gerek Esporun başındaki gelmiş geçmiş tüm zavallı yöneticilerin sadece oyun oynatıp para kazanma egolarından kaynaklı beceriksizliklerinden dolayı maalesef bu süreçler ve Espor heyecanı düşmeye başladı. Geçmişte özellikle 2005-2015 yılları arasında Türk Espor oyuncularından dünya ciddi anlamda tedirgin oluyorlardı. Ancak şimdi çok kolay rakip olarak görünüyor ve bazı durumlarda küçük düşürücü durumlarla karşılaşıyoruz. Aylık oyun ödemelerine gelince, Türk lirası ve Euro bazındaki tırmanıştan dolayı ciddi maliyetlere gelse de oyun, aslında doğru sistem ve strateji ile oyun içerisindeki faaliyetlerde aylık masrafları karşılayabilecek sistem geliştirildi ve bunu doğru yaptığınızda üstüne para bile kazanabiliyorsunuz. Dolayısı ile burası da aslında devre dışı kalabiliyor.
RESİM
İkinci konuda, altyapı imkansızlıkları söz konusu. Evet genelde Espor tarafında ülkemizin kalkınması için internet altyapısına ihtiyacımız oluyor. Burada aslında yine birazda olsa oyuncuların bu konuda eğilimleri olması ve biraz mücadeleden sonra Brokolly gibi organizasyon firmalarından destek alıp sponsor desteği talep edebilip, oyuncularına operatörlerden özel internet altyapısı ile sorun çözülebilir. Ama işte sorun, sponsorlarda geçmişte çok paraları yanlış takımlara aktardıkları için yoğurdu üfleyerek yiyorlar ve bu yüzden bazı mücadeleler yapan takımları tespit ettikten sonra komik bedellerle sponsorluk tekliflerine sıcak bakıyorlar. Yurtdışında aynı şirketlerin pazarlama anlayışları daha farklı. Dolayısı ile Türkiye’nin yurtdışının da algılarını değiştirmemiz gerekiyor.
Bununla ilgili özellikle bu konuda ciddi zerzenişi olan, oyunu çok seven ve güzel rehberler yapmayı amaç edinmiş, Cybereapers Espor takımının Guild Officer’ı olan Cem Özerden ile programımız olan “Dertleşiyoruz” programında bu süreçleri detaylı bir şekilde konuştuk. İzlemek isteyenler için canlı yayınımızın kayıt linkini aşağıda sizinle paylaşıyorum. Özellikle Cem, bu konuda çok güzel tespitlerle bazı şeyleri gün yüzüne çıkarıyoruz.
https://www.youtube.com/watch?v=E1-sKWrmWNM
World of Warcraft, özellikle Espor tarafına ciddi yatırım yapılan, yayıncı, reji, genel sohbetlerin saatlerce sürebildiği organizasyonlar yapabiliyor. Fakat Türkiye’de bunun potansiyelini görebilen maalesef yok. Gerek Guildler bu tarafı umursamıyor ama umursadıkları durumlarda ciddi fayda sağlayabileceklerini bilmiyorlar.
World of Warcraft sürecinde Türkiye’deki Espor takımları ile ilerleyen süreçlerde yeni programlarda gerçekleştiriyor olacak ve bu süreçlerin herkesin öğrenebilmesi için çalışmalara devam ediyor olacağım.
For the Horde, For the Alliance.