Türkiye'de Dijital Okur Yazarlık kaçıncı level?

Türkiye'de Dijital Okur Yazarlık kaçıncı level?

Ya bunu yazmamak için ciddi bir zaman bekledim özellikle yaklaşık 2 aydır bekliyorum. Çünkü sosyal medya mecralarında o kadar çok vasıfsız, Türkçe yazmayı bilmeyen, yazdığını okuyamayan, okuduğunu zannedip rezil olan ya da yazılı bir metni okumadan hava kaçıran yerlerinden okuyan milyonları görüyorum. Artık dayanamadım ve merak etmeye başladım. Gerçekten dijital okur yazarlık levelınız kaç?

Bunu yazıyorum çünkü okuma özürlü olan bir toplum olarak dünya üzerinden en çok sosyal medyayı kullanan ülkelerin başında geliyoruz. İnternette istatistikler var uğraştırmayın beni girin bakın. Anlamadığım konu ise, daha normal okur yazarlığı olmayan toplumdan dijital okur yazarlığından medet ummaya çalışan şirketler, insanlar, toplum, ülke yönetimi, siyasi partiler ne ararsanız var! Onlara bakıyorsunuz onlar da 2 cümleyi bir araya getiremeyen gavatlar topluluğu biri, ikisi üçü değil alayı öyle. Sen daha önündeki kitabı okuyup ne anlam çıkaracağını bilemeyecek kadar aptalsın, dijital okur yazarlığını nasıl yapacaksın gerizekalı? 

Amaç ne çok basit? 2-3 propaganda yaparak hit kasacak, takipçi kasacak sonra para kazandığını zannedecek. Peki sonra? gerçek hayata denk geldiğinde zavallılıkları ortaya çıktığında toplum seni dışladığında ne halt yiyeceksin? "Aman ne de olsa bulamazlar beni" bu kafadaysan zaten dijital okur yazarlık seviyen zaten yok demektir. 

Şimdi bir yandan da neden bu konuyu yazdığımı açıklayayım. Dijital okur yazarlık, artık yeni dönemde ciddi bir gereksinim olarak modern dünyanın olmazsa olmazları arasında yer alırken, aslında bir yandan da bu alandaki bilgi birikiminiz ile hem daha kolay popüler olabiliyorsunuz hemde sevilen insan yada takip edilen insan rolüne devam edebiliyorsunuz. Dijital çağ dediğimiz yeni dönemde artık bu tarz sektörler ve kritlerler önem kazanacak. Ancak %95'lik kesimin hiçbir şekilde dikkat etmediği bir nokta var. Oda gerçek okur yazarlık olmadan dijital okur yazarlıkla bir yere gelemezsiniz! Çünkü sonuçta okuma, yazma yeteneği, okuduğunu anlama, yorumlama, analiz etme yetenekleri hepsi birer level etkeni. Bu level etkenleri ne kadar fazla ise dijital okur yazarlıkta o kadar çok değer görüp popülaritede kalıyorsunuz. 

Dijital okur yazarlığın ise en önemli seviyesi ise değer katmak. Evet yaptığınız aktivite, faaliyet veya yorum ne olursa olsun toplumda pozitif bir değer veya fırsat değeri ya da farkındalık değeri yaratıyorsanız en üst seviyelerden birindesiniz demektir. 

Toplumda özellikle 9-55 yaş arasında dijital okur yazar kategorisinde olan çok geniş bir kitlemiz var ve maalesef tüketim alanında son teknolojileri kullanma konusunda lider bir ülkeyiz maalesef. Ancak üretim ve değer katma konusunda ciddi eksikliklerimiz var bu gerçek. 25 yıldır hem Bilişim sektöründe hem de aralıklı olarak Espor sektöründe çalışmalar yaptım, hala da yapıyorum. Karşıma gelen tüm asalak ordusu çakma dijital okur yazar lamerları sürekli eleştirdi beni "yok bunu beceremezsin sen, yok ondan ne anlarsın sen" tek bir soru sordum hepsine ve çoğunun bana adam gibi bir cevabı olmadı. Soru şu: "Devletine, ülkene katma değer sağladığın bir faaliyetin var oldu mu yada bu ülkeye miras bırakabileceğin bir faaliyetin oldu mu, projen oldu mu?" çoğunun cevabı yoktu. Çünkü ya vergi kaçırıyorlardı, ya illegal işler yapıyorlardı, ya da gençlerin umutlarını çalıyorlardı. Bazı arkadaşlar çok önemli faydalar sağladığı oldu onları ayrı bir kenara koyuyorum lütfen onlar üzerinen alınmasın. Ama baktığımda ülkeye faydası olmayan o kadar çok asalak var ki? Sokakta doğru düzgün konuşmayı bilmezler ama fenomen diye geçinirler.

Küçük bir anekdot paylaşmak istiyorum. Ülkemiz LinkedIn kullanımında çok üst seviyelerde bunu biliyoruz. Diğer sosyal medya mecraları da öyle. Daha öncelerinde pek çok İnsan Kaynakları görüşmelerine dahil oldum (50'den fazladır eminim ama 100 olmamıştır) Bu arkadaşlar sosyal medyalarda iş ilanları koyarken yüz yüze görüştüğünüzde ise bir soru sorduğunuzda "şak" diye cevap veremeyecek kadar o şirketlerin kültürlerini, değerlerini bilmeden iş görüşmeleri yapıyor. Geçmişte çalıştığım ve kendi bünyesine almak isteyen büyük bir yazılım şirketi iş görüşmesine 4 kere çağırdı beni. Her 4 ünde de farklı bahaneler ürettiler "yok efendim ingilizcen yetersiz", "yok işte askerliğini yapmamışsın", "yakında evlenecek misin, evlenecek isen balayı izni kullanacak mısın" , hatta biri çok komikti, "korsan kullandığın yazılımı iş ortaklarına nasıl satacaksın" diyen bile geldi. İtirazların hepsine sorduğum soruları yazıyorum sizlere:

" Yok efendim ingilizcen yetersiz" 
Sorum: "Ülke içindeki iş ortakları ile İngilizce mi meeting yapacağım yoksa Türkçe mi, ayrıca şirketinizde çalışan benzer konumdaki 4 arkadaşın ingilizcesi yokken hangi zeka ile ingilizcemi eleştirebiliyorsunuz?"
yanıt yok görüşme sonlanmıştır denildi.

Diğer itiraz

" Yok efendim askerliğini yapmamışsın"

Sorum: " Şirketinizin GMY'si çürük raporlu yani asker kaçağı buna global şirket olarak izin verilmiyor siz İK tarafında bunları araştırmadan mı GMY aldınız acaba?

yanıt yine yok.

Başka itiraz

" Yakında evlenecek misin sonra balayı izni hemen kullanacak mısın?"

Sorum: "Evlilik masraflarımı siz mi ödeyeceksiniz ona göre balayı iznimi erteleyebilirim yoksa balayı resmi kanunen hakkım kanunu üstünde hangi yetkin var seninde benim iznimi sorguluyorsun?"

yanıt yine yok.

Son olan ise en güzeliydi:

" Korsan kullandığın yazılımı iş ortaklarına telefonda nasıl satacaksın?"

Sorum: " Siz daha önce korsan yazılım kurdunuz mu? ve en kritik cümlemdir hayatımı değiştirdi " satma yeteneği de bana kalsın sizi ilgilendirmez"

Yanıt yok işe alındım.

Şimdi gelelim son mevzuya. Bu lafları söyleyen arkadaşların bir kısmı eski mesai arkadaşlarım aynı zamanda bu arkadaşlar zamanında hedefleri tutturabilmek için aylarca beni arayıp yalvaran Account Manager, GMY, Group Manager gibi konumlarda olan arkadaşlar. Bu arkadaşların bir kısmı kendi şirketlerini kurdular, bir kısmı hala amele gibi çalışırken, ben kendi şirketlerimi kurdum ve istediğim gibi çalışıyorum. Memlekette sevilmiyorum umrumda da değil açıkçası :)

Genç arkadaşlara sesleniyorum. Dijital okur yazarlık seviyenizi yükseltmeniz için sosyal medya fenomenlerini kastırıp takip etmenize gerek yok. Onlar da sizin gibi bir insan, bir canlı. Önemli olan sizin ne farkındalık yapacağınız. Okur yazarlığınızı en iyi şekilde geliştirin, geliştirin ki bu maymun olmuş zavallılarla aranızdaki farklar açılsın. Tıpkı benim gibi :)

Level'ın ne kadar yüksekse o kadar iyi item düşer unutmayın :)

ÖNCEKİ
SONRAKİ
TALEP FORMU
Burak
Akmeşe
Markanızı Düşünen Çözümler

Burak Akmeşe
Bana ulaşın.