SAM (Software Asset Management – Yazılım Envanter Yönetimi) Nedir, Bilinmeyen Tüm Gerçekleri?

SAM (Software Asset Management – Yazılım Envanter Yönetimi) Nedir, Bilinmeyen Tüm Gerçekleri?

Bakın bakın neler anlatacağım size. Pek çok kişi “bu işi ben biliyorum” diye avunuyordur kesin. Anlatacaklarımdan sonra çoğu uzmanın (gerçekten bilenlere saygımız sonsuz onlar zaten bir avuç ekip arkadaşımız) bu işi bilmeyen vasıfsız personellerde ibaret olduğunu anlatacağım size.

SAM süreci dediğimiz Yazılım Envanter Yönetimi süreci (Software Asset Management) Wikipedia’ya göre; bir kuruluş içindeki yazılım uygulamalarının satın alınması, dağıtımı, bakımı, kullanımı ve elden çıkarılmasını yönetmeyi ve optimize etmeyi içeren bir iş uygulamasıdır. Bana göre sadece tek farklı yanı, aynı açıklamaların iş uygulaması değil iş süreçleri ve şirket etiği yada ahlakı olarak adlandırabilirim.

SAM süreci aslında gerçekten Wikipedia’da bahsetdildiği gibi, şirketlere bir kalite, kimlik, katma değer sağlayan iş süreçlerinin toplamıdır. Aslında firmalar bu süreci yaptıklarında çok ciddi avantajlara sahip olmakla birlikte, envanterini doğru yönetme, geleceğini planlama, operasyonel maliyetlerini bütçelendirme, fizibilite analizi, sahip olduğu yazılımların doğru kullanılması, bilgi güvenliği eğitimi başlangıcı gibi pek çok avantajı beraberinde getiriyor. Detayları aşağıda linkte paylaşıyorum.

https://en.wikipedia.org/wiki/Software_asset_management

SAM süreci bir danışmanlık sürecidir, yani aslında bir ücret karşılığında yapılması gereken bir süreçtir. Tüm yazılım şirketleri SAM süreçlerinde vermiş oldukları eğitimlerde; “SAM bir danışmanlık sürecidir ve bilgi birikiminizi paylaşma anlamına gelir, mutlaka bir bedeli olması gerekmektedir” diye cümle mutlaka vardır. (Kanıt Microsoft İş Ortakları SAM Uzmanlık Eğitimi) Fakat Türkiye’de sırf Microsoft’un SAM yapılma hedefi yapılsın diye, arama yaptıkları firmaları samimi oldukları yada yalakalık yaptıkları paralı iş ortaklarına hızlıca müşterileri başlayarak iş çıkması için tüm müşterilerine “SAM çalışmasını iş ortaklarımız ücretsiz yapmaktadır” olarak belirtip firmaları kandırmaya yönlendirmiştir yıllarca. Buda ücretsiz yapılmasındaki kasıtta, firmaları kıskaca alıp, sürece dahil edip sonra taciz aramaları, sonra da tehdit aramalarına kadar giden süreçlere kadar maalesef yolu vardır. Birazdan süreçlerin tüm detaylarını ve bilinmeyenleri anlatacağım.

Normalde SAM süreci şirketin sahip olduğu tüm yazılımlarla ilgili çalışma yapmaktır. Yani örnek vermek gerekirse, Microsoft, Adobe, Vmware, Antivirüs, Teamviewer, Anydesk, Autodesk vs gibi 3.parti yazılımlar da dahil olacak şekilde yapılan bir envanter çalışmasıdır. Ancak Türkiye’de belirli markaların (Adobe, Microsoft, Autodesk) özelinde çalışma yapıldığı için, SAM çalışmaları sadece markaların kendi markası özelinde yapılmaktadır. BSA (Business Software Alliance) birliği’nin tüm dünyaya vermiş olduğu demeçte; “SAM süreci firmalardaki tüm legal yazılımların sürece dahil edilmesi ve doğru bilgilendirilmesi gerekmektedir.” ifadesi yer almaktadır. Bunları nerden biliyorum yazının sonunda ne yaptığımı neler ve nerelerde ne yaptığımı yazacağım merak etmeyin bilen biliyor ama bilmeyenlere de ifade edeceğim.

Şimdi gelelim SAM süreçlerini tek tek anlatmaya:

Şimdi öncelikle SAM süreci, ilgili markaların iş ortaklarının SAM tarafındaki aldığı eğitim, sınav ve uzmanlık sonrasında, iş ortakları birlikte çalıştıkları firmalarına yada yeni firmalara SAM danışmanlık süreçleri önerisinde bulunmaktadır. Bu süreç en doğal süreçtir ve iş ortakları için bir iş fırsatıdır. Bir de bu sürecin dışında bahsettiğimiz yazılım firmaları, daha önce kendi ürünlerini satın alan firmalara ulaşabilir yada başka firmalara kendileri ulaşıp SAM süreçleri hakkında önerilerde bulunabilmektedirler. Burası da aslında üretici firmalar için en doğal süreç yine vardır bir problem yoktur. Çünkü yeni müşteri fırsatı yakalayabilme, yeni satış yapabilme ya da mevcut müşterilerine ekstra bir iş fırsatı çıkarabilme sürecidir. Bu süreçte her iki taraf içinde fayda sağlayan olumlu bir süreçtir. Yazılım üretici firmalar ya da iş ortakları firmaları aradıktan sonra, SAM süreçlerinin firmalarına çok ciddi katkı sağlayacağı konusunda görüşmeler yapar. Burada firmalar iki sonuca gider: 1.sonuç, firma SAM çalışması yapmayı kabul eder, 2.sonuç, firma SAM çalışması yapmayı reddeder. Bu süreçte en doğal süreçtir çünkü SAM çalışmaları ASLA AMA ASLA ZORUNLU DEĞİLDİR VE BİR YAPTIRIMI YOKTUR (yaptırım sadece eksik lisansı olan firmalar tespit edilmesi durumda vardır orayı birazdan anlatacağım).

Firma eğer SAM çalışmasını yapmayı kabul ederse ne olur? Burada da iki fırsat tarafından bilgi vereyim: Eğer yazılım üreticisi firma SAM çalışmasını ikna etti ise, firmaya kendi alanında uzman olan İş Ortakları iletişim bilgilerini içeren bir liste paylaşması gerekmektedir. Eğer İş Ortakları firmaları kendileri SAM sürecine ikna etti ise, İş Ortağı firma ile randevu talebinde bulunur ve SAM sürecine başlanabilir. Her iki süreçte de dikkat edilmesi gereken nokta: SAM süreci bir danışmanlık sürecidir ve az önce de yazdığım gibi DANIŞMANLIK ÜCRETİ alınması gerekmektedir. Bu arada bu olması gereken süreçtir, iş ortağı der ki: “SAM çalışmasının ücretini almıyoruz bakım hizmeti verebiliriz” fırsatı yakalarsa da kesinlikle karışılamaz. Bu satış stratejisinde olağan bir durumdur. Ama sadece SAM çalışması yapılacak ise bunun bir bedeli olması gerekmektedir.

Firma eğer SAM çalışmasını yapmayı reddedense ne olur? Burada ince bir nüans vardır dikkat edilmesi gereken. Firma normal bir SAM süreci için arandı ise ve firma reddederse en az 3 ay sonra tekrar görüşülebilmek adına dosya kapatılır ve en az 3 ay o firma ARANMAZ. Kibarca üretici firma çalışmayı reddeden firmaya şu açıklamayı yapar: ” İlerleyen dönemlerde eğer bilgi almak isterseniz bizlere şu şu şu numara ve iletişim kanallarından bizlere ulaşabilirsiniz yada ilerleyen dönemlerde uygun zamanınızda düşünürseniz tekrar sizlere ulaşabiliriz” bilgisi vermesi gerekir. Asıl ince nüans ise ikinci durumdur. SAM çalışması sadece genel envanter yönetimi için aranmaz, yazılım üretici firmalar eğer ürün sattığı müşterilerinde eksik lisans olduğunu tespit ederse, bu süreç içerisinde dahil edip arayabilir. Bunu nerden bilecek peki, cevabp ise; bir sürü yöntemi var en bası şöyle örnek vereyim: Microsoft Windows Server yada herhangi bir Server lisansı aldınız, bu Server lisansı yanında mutlaka CAL (Client Access License) almanız zorunludur. Firma eğer bu lisansı almadı ise, lisans açığı olduğunu Microsoft belirler ve bu SAM çalışması sürecinde kibar yollarla eksiklerini kapatması için bir fırsat sunar.

Firmalar süreci kabul etti diyelim, iş ortağını seçti ve danışmanlık ücreti sürecini de anlaştılar (bu arada birazdan anlatacağım bu bedel neredeyse hiçbir zaman Türkiye’de danışmanlık bedeli iş ortaklarına ödenmemiştir bunu ilk Türkiye’de başlatanlardan biri de benim maalesef). Sonrasında süreç nasıl işler? İş ortağı ve ilgili firma SAM süreci toplantısı için randevulaşır. Bu randevu genelde görüşmeden sonra ilk 15 gün içerisinde dönüş sağlanıyor. İlk toplantıda uzman iş ortağı SAM sürecini firmaya detaylı bir şekilde anlatır. Bu toplantı yaklaşık 1-2 saat sürebilmektedir çünkü tüm detaylarını aktarması gerekmektedir firmaya, çünkü aslında yarı evlilik gibi bir sürece giriyorlar diyebiliriz. Bu süreci anlattıktan sonra belki aynı gün, belki de başka bir gün içerisinde yeni bir toplantı ayarlanıp, envanter çalışmasına başlanır. Envanter çalışmasında pek çok yazılım kullanılabilmektedir. Bunlardan bazıları, Microsoft System Center, Atlassian, Symantec Asset Management (başka adı vardı unuttum kusura bakmayın), Microsoft MAP Tools gibi pek çok uygulama mevcuttur. Bu uygulamalar genellikle Active Directory platformuna sahip olan ve çok lokasyonlu olan firmalarda kullanılmaktadır. Bu uygulamalar kurulduktan sonra envanterdeki tüm sistemleri analiz eder, hangi yazılımları kullandıklarını ortaya çıkarır, gerek donanımsal gerek yazılımsal olarak detayları döker. Sonra uzman iş ortağı bu envanter ile, firmanın sahip olduğu lisansların faturalarını talep eder. Burada küçük bir ekleme yapayım. SAM ikinci toplantı yapılmadan önce iş ortağı mutlaka faturaların çıkarılmasını önceden talep etmektedir ve bu süre içerisinde firma da tüm faturaları çıkartması ve bir kopyalarının, iş ortağına paylaşabileceği şekilde çıkartması etik açıdan mutlak suretle gerekmektedir. Alternatif süreçte eğer firmada Active Directory platformu yok ise, genelde bu süreçte küçük firmalar olduğu için, uzman iş ortağı sistemleri tek tek gezip tüm kurulmuş ve kullanılan lisansların envanterlerini kaydetmesi gerekmektedir. Envanter analizi tamamlandıktan sonra iş ortağı, faturaların bir kopyasını envanter listesine koyar ve çalışmayı o seferlik tamamlar. Bahsettiğimiz ikinci sürece dahil olan firmalar şuna dikkat etmeliler: Uzman iş ortağı tüm sistemleri tek tek incelerken, özellikle Microsoft yazılımlarındaki OEM lisans etiketlerini, 3.parti yazılımların envantere dahil edilip edilmediğini, bilgisayar kullanıcı adlarına göre envanteri düzenlemesi gerektiğini kontrol etmesi gerekmektedir. (Microsoft özelinde ayrıntılı bilgi için https://burakakmese.com/microsoft-lisanslama-nedir-lisanslama-cesitleri-nelerdir/ )

Bu süreçte iş ortağı faturaları aldıktan sonra gerek OEM, gerek Kutu, gerekse OPEN lisanslar olsun, tüm yazılım envanter incelemelerini tamamladıktan sonra (yaklaşık bu süre 1 haftayı geçmez) firma ile bir toplantı daha gerçekleştirme talebinde bulunur. Bu toplantıda çıkan envanterin tüm detayları şirket yetkililerine aktarılması gerekmektedir. Hangi lisansların yanlış kullanıldığı, hangi lisansların var olan ile değişmesi gerektiği, hangi lisansların yasa dışı kullanıldığı, hangi programların lisansı alınmadığı gibi tüm detayları aktarması gerekmektedir. Bu toplantı şundan dolayı yapılır: eğer firma talep edilen faturalarda çıkartırken gözden kaçan faturalar olabilir, bu toplantıda eksik lisans durumuna göre eğer satın alınan lisanslar var ise tekrardan muhasebe tarafından incelenip ortaya güncel faturaların çıkartılması talep edilmesi için bu toplantı yapılır. Eğer başka bir fatura yok ise ve firmanın eksik lisansları var ise, iş ortağı eksik lisansların listesini firmaya iletir ayrıca isterse teklif olarakta aynı toplantıda bilgi paylaşabilir. Süreçte firma kabul ederse eksik lisanslar sipariş geçilir ve süreç kapatılabilir. Envanter çalışmasının tamamlanıp, eksik lisansların alınma süresi 30 gündür. 30 günü geçerse iş ortağı telif hakları kurumlarından alım yapılması için destek alabilme hakkında sahiptir. Unutmadan söylemekte fayda var; firma SAM danışmanlığı veren firmadan eksik lisanslarını almak ZORUNDA DEĞİLDİR. Başka bir lisans satışı gerçekleştiren iş ortağından da lisansları temin edebilir. Çünkü sonuçta aslında uzman iş ortağı bu süreç için danışmanlık ücretini zaten aldığı için lisansın alınıp alınmaması ekstra satış olarak döner iş ortağına. Aksi takdirde firma başka iş ortağından lisansları alabilir. Dolayısı ile alım yapıldıktan sonra dosya kapatılır ve 1 yıl süreci kapsayacak şekilde ilgili yazılım üretici firmadan sertifika ile ödüllendirilir. Bu arada şunu da belirtmemde fayda var unutmayalım: Firmalar, belirledikleri uzman iş ortaklarının yaptığı çalışmaları ve eksiklere istinaden, süreci reddetme hakkına sahiptir burası önemli. Her firmanın 2 kere iş ortağı değiştirme hakkı vardır. 3. hakta direk Microsoft yetkilisi SAM çalışmasını yapmakla hükümlüdür. Örneğin: A firması, Z iş ortağı ile çalışmayı kabul etti. Ancak bazı sebeplerden ötürü kendini dolandırdığını düşünerek, başka bir iş ortağına talebi oluşturabilir. Yeni seçtiği iş ortağının çalışmasını da kabul etmedi diyelim ki, bu sefer Microsoft yada yazılım firmaları tepenize biniyor onu söylemiş olayım. Yazılım firmaları bu envanter çalışmasını kendileri yapıyor.

Gelelim firma reddederse ne olur? Şimdi reddetse derken demin bahsettiğimiz genel SAM sürecini reddettiğinde problem yok dosya geçici süreliğine kapanır. Lâkin az önce bahsettiğimiz, firma eksik lisans alımı yapmış ve farkında değil ise asıl sorun başlıyor. Şimdi şöyle: eğer yazılım üreticisi firmalar, lisans almış firmaları aradığında eksik lisans OLABİLECEĞİ durumunu açıkladıktan sonra ikna etme yoluna başvururlar. Eğer firma kabul ederse, az önce bahsettiğimiz klasik sürece girer mutlu mesut herkes yoluna bakar. Ancak firmalar eksik lisansı olduğunu kabul etmiyor, yada üretici firmayı tenkit ediyor yada ağır ithamlarda konuşma durumu söz konusu olur ise, yazılım üreticisi firma Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükmünce, hukuki sürece başvurabilir. Şimdi SAM süreci görüşmesi kabul&red süreci 15 gündür arkadaşlar. 15 günden sonra eğer firmalar Sam çalışmasını redderse, Telif Hakları sürecine girer ve burada yetkili olan bazı kuruluşlara intikal eder durum. O yetkili firmalardan bazıları; (Yüksel Karkın Küçük – YKK Hukuk bürosu şimdiki adı SAM Partner iş ortağı, Kaya Hukuk Bürosu, BTS ve eski adıyla BSA kurumlarına iletilir.) Burada 15 günün ardından hukuk büroları veya belirttiğimiz yetkili firmalar, şirketleri arayarak bu sürecin artık yapılmasını yoksa daha olumsuz bir sürece gireceğini biraz tenkit ederek açıklama yaparlar. Ama bir hakaret bir küfür vs. bir durum kesinlikle söz konusu olmaz. Bunun süreci de en fazla 30 gündür. Eğer firma hukuk birimlerini de hiçe sayıp çalışmayı yapmama durumu söz konusu olursa, 1 ay içerisinde yazılım üreticisi firma, ilgili firmanın bilgileri ile birlikte Cumhuriyet başsavcılığına başvurarak, halk tabiri ile “Baskın” bizim tabir ile “Denetim” yapılması konusunda yaptırım müeyyidesine gider. Burada da baskın dediğimiz durum aslında değil. Kanunen Cumhuriyet başsavcılığına sevk edilen firmalara, Cumhuriyet başsavcılığından denetim yapılması ile ilgili bilgilendirme mektubu iadeli taahhütlü olarak iletilmesi gerekir. Denetim sürecinde ne olur? Şu olur: Denetim sürecinde 1 Avukat, 1 Polis ve 1 Bilirkişi ile birlikte bir ekip gelir ve Microsoft tarafından yetkili biri olay yerine intikal eder ve envanterler didik didik edilir, eksik lisansların tespit edilmesi durumunda 10 katına kadar lisans bedellerini ödemeye mahkum edilmekle birlikte avukatlık bedellerinin tahsisi de gerçekleştirilmektedir. Tabi bu sürece giren firmaları da, yazılım firmaları kendi sosyal medyalarında ifşa ederek, yapılan yanlışlığa karşı itibar zedelenmesi, müşteri kaybı ve deneyim kaybı yaşatmasına sebebiyet vermektedir. Toplam bu olumsuz süreç ortalama 3-6 aydır. Bu süreç esnasında denetimde çıkan daha yüksek zarar bilançosu için uzlaşma yoluna firmalar gidebiliyor. Bu yönünüzde açık bu arada, eğer iyi ikna edebiliyorsanız avukatları ikna edip, sadece cüzi bir avukatlık bedeli ve lisans bedelleri ile aradan sıyrılabilirsiniz.

Bir örnek vermek gerekirse, yaklaşık 3 yıl önce bir iş ortağımın müşterisinde yapılan SAM envanter çalışmasında yaklaşık 4.000 USD lisans eksiğini firma kabul etmeyip hukuki sürece girmelerine istinaden, yapılan denetimlerden sonra firmaya kesilen cezai bedel 120.000 USD olarak tasdik edilmeye çalışılmıştır. Sonra bu çalışma orta yol bulunarak 29.000 USD’ye indirilmiştir. Not: Bu arada BSA kurumu Türkiye’deki faaliyetlerine yaklaşık 4 yıl önce son vermiştir. Sebebi ise, Türkiye ofisinde etik dışı davranışlarda bulunulması, müşterileri küfür, hakaret ve tehditlerle süreci yönetmeleri ve Türkiye firmalarından BSA’nın karşı dava açılması sayısının artması sebepleri sayılabilmektedir. Ama dünyada şirketler bu konuda daha bilinçli olduğu için BSA yurtdışında faaliyetlerine hala devam etmektedir.

Evett gelelim bu süreçlerin ardından Türkiye’deki falsolara ya da yanlışlıklara ne derseniz artık, iyi okumanızı öneririm:

İlk falso: Normalde SAM süreçlerinde üreticiler SAM çalışması isteyen firmalara iş ortaklarını yönlendirirken; bu sürecin bir danışmanlık süreci olduğu ve iş ortaklarının ücret karşılığında bu süreci yaptıklarının bilgisini vermesi gerekirken özellikle Adobe, Autodesk ve Microsoft SAM süreçlerini yönlendiren çalışanları bu süreci “Ücretsiz” olarak yapıldığını iletiyorlar. En büyük hata buradan başlıyor.

İkinci falso: Firma Sam sürecini kabul etti diyelim, burada özellikle yine Türkiye’de SAM sürecini isteyen firmaya, uzman olan iş ortaklarının iletişim bilgileri listesini iletir ve firma buradan kendisine gerek lokasyon, gerek deneyim, gerekse belki de çalıştığı iş ortağı olarak tespit edip firma kendisi belirler. Fakat Türkiye’de iş ortakları listesi yerine prim aldıkları yani halk arasında komisyon aldıkları, yada hızlı satış yapabileceğini düşündüğü iş ortaklarının yetkililerinin direk iletişim bilgilerini vererek ikinci yanlış süreci ve falsoyu yönetiyorlar, özellikle Microsoft tarafı bunu güzel yapıyor ve yönlendiren adamlarda iyi para kaldırıyor söyleyeyim. (Bunu yalanlayanlar olması durumunda elimdeki yazılı mailler ile seve seve firmaları kanıtlayabilirim)

Üçüncü falso: Bu en kritik konudur lütfen dikkatle okumanızı rica ediyorum. SAM süreçleri dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir firmasında “ZORUNLU DEĞİLDİR“. Bu ne demektir; siz ister üretici firma olun, isterseniz iş ortağı olun, isterseniz bireysel danışman olun, SAM süreçlerini önerdiğiniz firmalara tehdit, baskı unsurları ile ZORUNLU YAPTIRAMAZSINIZ. SAM süreci firmanın kendi kararına göre ilerlediği bir durumdur. Firmalar bunu bilmedikleri için, daha doğrusu genel Türkiye’deki en belirgin rezilliğimiz olan “OKUMADIĞIMIZ” için bunun zorunlu olmadığını çoğu kimse bilmez. Bilen uzman zanneden yetmeler bile bu sürecin zorunlu olmadığını bilmez çünkü üretici ne bilgi verirse onu uygular, araştırmaz, merak etmez, sorgulamaz. Firmalar bu lafım size; eğer birisi size SAM süreci için tehdit etme, zorunlu kılma durumları varsa, o firmaları şikayet edip suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Ben bunu yaklaşık 2012 yılından beri herkese söylüyorum ve son 2-3 yıldır da zaten zaruri SAM süreçleri de kaldırıldı, kaldırılacağını söylememe rağmen yine tehditler yememe rağmen Şimdi diyeceksiniz ki; “Microsoft, Adobe, Autodesk neden peki Telif Hakları yasası üzerinden avukatlık sürecine gidiyor?” çok güzel bir soru, akıllarda çelişki olacak. Cevap mı çok basit, cevap şu: “Microsoft, Adobe, Autodesk firmaları hangi müşterilerinin eksik lisans kullandığını yada illegal yazılım kullandıklarını çok iyi biliyor, bu bildiği firmalarda görüşüp eksik lisansı olduğunu belirtip ve eksik lisansın ibraz etmeyen firmalarda hukuki sürece başvurabilir.” Çünkü lisans bir yazılım kullanım hakkıdır ve bu hak tüm yazılım üreticilerinin ortak kanunlarıdır ve olması gerekir.

Dördüncü Falso: Firmalar SAM sürecinde TEHDİT EDİLMEZ, süreç başlamış olsa da, başlamamış olsa da. Firmalara SAM Çalışması önerisi yapılır, firma SAM süreçlerini kabul ederse mütevazi şekilde ve profesyonel şekilde süreç yönetilir ve sonuçlandırılır, tam tersi firma çalışmak istemeyebilir ve dosyayı 6 ay sonra için kapatırsınız ya da lisans eksikliğini kabul etmeyen firmayı Telif hakları sürecine yönlendirebilirsiniz. Süreci gerçekleştirmiyor veya başlatmıyor diye TENKİT YADA TEHDİT EDEMEZSİNİZ.

Beşinci Falso: SAM çalışması yaptıran firmalar, iş ortağı değişiklik yapma hakkına SAHİPTİR. SAM çalışmasına başlayan firma, o iş ortağı ile süreci bitirmek zorunda değildir. Yapılan çalışmayı beğenmeyip yada memnun kalmayıp başka bir iş ortağı talep edebilir.

Altıncı Falso: Çalışan iş ortakları, firmaların yanlış kullanımına istinaden, sahip olduğu lisansları çöp yada kullanılamaz olarak beyanda BULUNAMAZ. İş ortakları eğer firma lisans almış ancak yanlış kurulum yaptı ise, bunu düzeltme hakkına sahiptir ve iş ortağı bunun sürecini yönetmesi gerekmektedir. Var olan lisansı yok sayıp eksik lisans olarak ekstra bütçe ÇIKARTAMAZ. 20 sene önce alınan lisans bile olsa, bu lisans KULLANILAMAZ gibi bir beyanda ASLA BULUNAMAZSINIZ. Sadece firma ile görüşüp eski lisans ve güncelleme desteği olmadığı için kullanmamayı önerebilirsiniz. Ama firma bunu kullanması gerekiyor ve lisansı satın almış ise KULLANIR.

Yedinci Falso: Firmalarda SAM süreci tamamlandığında ilgili yazılım üreticisi firma, bu sürecin etik bir şekilde tamamlandığına dair “Sertifika” firmalara iletmek ZORUNDADIR. Bu sertifika envanter süreci tamamlandıktan sonra 15 iş günü içerisinde mail yada posta yoluyla firmalara gönderilmesi gerekmektedir ancak Türkiyede çoğu firmaya sertifika iletilme kapasitesine sahip değiller. Çoğu firmaya 2 senedir sertifika iletmeyen, hatta 1.yılı dolduktan sonra 2.yılda yeniden SAM yapalım tek sertifika gönderelim diye yazılım üreticilerinde çalışan zavallı yöneticiler ve elemanlar var.

Sekizinci Falso: SAM sertifika alındığında geçerlilik süresi 1 yıldır. 1 Yıldan önce ilgili yazılım üreticisi firma zaman dilimi içerisinde tekrar taciz aramalarına başlar ise, SUÇ DUYURUSUNDA bulunabilirsiniz. Bu sizin yasal hakkınızdır. Çünkü SAM sürecinin onayını veren ve o sertifikayı veren iş ortağı ile birlikte aslında yazılım üreticisi firma ve bu firma envanterlerinizi de ayrıca kendileri de kontrol edip onay verdiği için aslında burada kendi ayaklarına sıkıyor gibi bir havası oluyor.

Yazımın başında da belirttiğim gibi tekrar hatırlatmamda fayda var. SAM süreçlerini tamamına uyan profesyonel arkadaşlarımız Türkiye’de var onları bu alana dahil etmiyorum çünkü hakkıyla yapıyorlar saygımız sonsuz tekrar onlarada bu süreci düzgün yönettikleri için teşekkür ediyorum. Birkaç tanesi de benim Üstadım olarak hala çalışmalara devam ediyorlar tekrar onlara da doğru bilgi paylaşımı mücadelelerinden dolayı ayrıca teşekkürlerimi bir borç bilirim.

Ben Kim miyim?

Eski BSA Denetleme ve Lisanslama Uzmanı, yaklaşık yetkili 80 SAM İş ortağı büyüten eski Microsoft çalışanı, lisanslama eğitmeniyim

ÖNCEKİ
SONRAKİ
TALEP FORMU
Burak
Akmeşe
Markanızı Düşünen Çözümler

Burak Akmeşe
Bana ulaşın.