Microsoft Lisanslama Nedir, Lisanslama Çeşitleri Nelerdir?

Microsoft Lisanslama Nedir, Lisanslama Çeşitleri Nelerdir?

Microsoft, yazılım dünyasıdaki en geniş kitleye ulaşabilme başarısını göstermiş firma. Teknoloji tarafında da ciddi öncü firma olma özelliğini koruyor. Lâkin bu büyüklükteki bir yazılım şirketinin özellikle Türkiye’de yaşadığı&yaşattığı en büyük sıkıntı, satmış olduğu yazılımların doğru lisanslama metodolojisi.

Aslında haksızlık etmemek gerekiyor. Çünkü Microsoft ciddi anlamda dokümantasyon hizmeti veren ender üreticilerden biri. Gerek pazarlama kaynakları olsun, gerek satış kaynakları olsun, gerek ürünleri ile ilgili kaynakları olsun oldukça geniş dökümantasyon içeriği olan bir yazılım şirketi olmak özelliği taşıyor. Şöyle düşünebilirsiniz; pek çok donanım ve yazılım üreten firmaların kendi web sitelerinde, yada paylaşım alanlarında belirttikleri dökümantasyonların çoğu özet olarak geçilmiş olabiliyor. Fakat Microsoft pek çok platform üzerinden bilgilendirme ve dökümantasyonları sağlaması çok büyük bir avantaj. Ama maalesef ülkemizde kaynak araştırma yeteneği ciddi anlamda düşük seviyelerde yer alıyor.

Şöyle bir örnek vereyim sizlere; Microsoft tarafında özellikle ülkemizde de ciddi dokümantasyon ve eğitim çalışmaları yapan çok kaliteli arkadaşlarımız var. Fakat öyle enteresan durum ki, Microsoft Türkiye’de çalışan “Trainer” yada “Specialist” ünvanı ile çalışan kişiler aslında doğru bilgilendirme yapacak kişiler olması gerekirken, bilgi alma ve bu bilgiyi pazarlama stratejisini değerli arkadaşlarımıza sorarak öğrenme, kalıplaşmış standartların dışına çıkmadan öğrenip biliyorum deme hazzına sahip oluyorlar.

Bunları neden yazıyorum, aynı şeyler yaklaşık 10 yıldır benim başıma geliyor da ondan sevgili arkadaşlar Neyse gelelim asıl konumuza: Microsoft Lisanslama nedir?

Microsoft lisanslama, Microsoft yazılım ürünlerinin yasal olarak kullanım haklarını elinde bulundurması sebebi ile, satın alınan, kiralanan yazılımların Microsoft’un belirlediği şartlar kapsamında doğru ve etik kullanım prosedürleri çerçevesinde kullanılması anlamına gelmektedir. Lisans ürünleri aldığınızda o lisansa sahip olduğunuzu düşünseniz bile, lisansa sahip olmuyorsunuz, lisansın kullanım haklarına sahip oluyorsunuz. Çünkü sahip olmak demek, yazılımın tüm içeriği, kodları, çalışma mantığı vs. gibi etkenlere de sahip olmanız anlamına gelir onuda yazılım şirketleri zaten izin vermez.

Genelde belirttiğim 2.madde herkesin kafasını karıştırıyor. Ancak şöyle düşünmenizde yarar var: Siz yazılım şirketi olsa idiniz siz bu belirtmiş olduğumuz detayları ürününüzü satın alan kişilere paylaşacak mıydınız? Ben vermezdim, sizinde vermeyeceğinizi düşünüyorum zaten. Dolayısı ile lisansın kullanım hakkına sahip oluyorsunuz buradan düzelterek sırayla kafalarda karışan herseye anlatacağım.

Microsoft Lisanslama süreçlerinde, ana kategori olarak Üç (3) başlıkta tüm lisanslamayı anlatabiliriz;

OEM Lisanslama & Kutu Lisanslama & OPEN Lisanslama

OEM Lisanslama: OEM (Original Equipment Manufacturer) yani ( Orijinal Ekipman Üreticileri) olarak adlandırabileceğimiz; Bilgisayar, Tablet, Telefon vs. gibi donanımları üreten firmaların birlikte vermesi gereken lisans ürünlerine OEM lisans adı veriliyor.

OEM lisansların en önemli özelliği; Bilgisayar üreticisi firmaların sadece yeni bilgisayarlar ile birlikte vermesi gereken lisans ürünüdür. Gereken diyorum çünkü yazılım olmadan donanım çalışamaz arkadaşlar, bilgisayarın yaratılış kodlarında bu var Ayrıca şöyle düşünelim, yeni doğan bebeklere neden kimlik çıkartılıyor çünkü sistemde kayıtlara girsin ve bebeğe kimlik kazandırmak amaçlı kimlik oluşturuluyor. Bilgisayarlar için de yazılımlar aynı şey olarak bakabiliriz. Bilgisayarların da kimlik kazanabilmesi ve kendini benimseyebilmesi için lisansa ihtiyaç duyarlar. Dolayısı ile de OEM lisansın en büyük özelliği; yeni bir bilgisayar ile birlikte mutlaka alınması gereken lisans.

Normalde Microsoft, Bilgisayar üreticilerine yeni ürettikleri her bilgisayara işletim sistemi koymalarını zorlamaya çalışsa da, genel ekonomi alanında bilgisayar fiyatlarını ciddi oranda yükselttiği için, üreticiler satışlar kaçmaması açısından Freedos adını verdiğimiz işletim sistemsiz bilgisayarlar satıyorlar.

OEM lisansların sadece yüklü olduğu bilgisayarlara aittir. Diğer yandan OEM lisanslar altsürüm adını verdiğimiz satın alınan işletim sisteminin bir alt model versiyonunu kullanma hakkını da sağlamaktadır. Yani diyelim ki; yeni bir bilgisayar alıyorsunuz ve işletim sistemi olması gerekiyor içinde, Windows 10 Professional lisansı aldığınızda Windows 8.1 Professional kullanma imkanı sağlamaktadır. Eğer bilgisayar donanımınızı yeterli görmüyorsanız bir alt sürüm işletim sistemi kurarak kullanabilirsiniz. Yalnız; altsürüm kullanma hakkı yalnızca Professional lisans ürünlerine sahip olan bilgisayarlar için geçerlidir, Home Edition sürümlerde alt sürüm kullanma hakkı yoktur.

OEM lisanslar ayrıca tek başına SATILAMAZ, sadece yeni bir bilgisayar ile birlikte satın alınması gerekmektedir. OEM lisanslar sadece tek bir koşul karşılığında başka bir makineye bir seferlik taşınabilir, oda şöyle: Eğer sahip olduğunuz bilgisayarın anakartında fabrikasyon hatasından kaynaklı bir problem oluşması ve o anakart markasının yetkili servisi tarafında servis raporu doğrultusunda anakart değişimi söz konusu olması durumunda Microsoft lisanslama ekibine, anakart değişimi ile ilgili servis raporu, bilgisayarın satın alınan faturası ile birlikte COA etiketi paylaşılması durumunda lisans yeni anakarta sahip olan bilgisayara aktarılabilir.

Bu makalede envanter yönetim süreci hakkında bilgi vermeyeceğim onu ayrıca bir makale olarak sizlerle paylaşıyor olacağım. Çünkü yeterince detaylı anlatıyorum bir de onun detaylarını okumak durumunda kalırsanız tek makalede sıkılacağınızı biliyorum.

Kutu Lisanslama: Kutu lisanslama yani gavurcası Box olarak geçer, genellikle perakende sektöründe son kullanıcı bireysel kullanıcıların erişebilmesi ve yasal lisans kullanımını arttırmak amacıyla ortaya çıkarılmış lisans ürünüdür. Bu lisansları neredeyse tüm perakendeci firmalarda bulabilirsiniz: Mediamarkt, Vatan, Teknosa vs. vs.

Kutu lisanslar genellikle mevcut bilgisayarların lisanslanması amacıyla satışa sunulmuş ürünlerdir. Yani sahip olduğunuz bilgisayarlarda yazılım var olup olmadığı yada yeni bilgisayar olup olmadığı şartı aranmaz. Kutu lisanslar elinizde tutabileceğiniz bir kutu, içerisinde EULA (End User License Aggrement – Son Kullanıcı Lisans Sözleşmesi), CD yada USB bellek ve ürün anahtarı ile birlikte gelir. Geçmişte Windows Server, SQL Server gibi sunucu lisansları da kutu lisans olarak satılmakla birlikte, artık sadece Windows işletim sistemi ve Office yazılım ürünleri sadece kutu lisans olarak satılmaktadır (Office 365 de dahil).

Kutu lisansların en büyük avantajı, bilgisayara bağlı kalmadan bir bilgisayardan başka bir bilgisayara sorunsuz bir şekilde yazılımınızı aktarabilirsiniz. En büyük iki dezavantajı ise; birincisi alt sürüm kullanma hakkı olmaması, ikincisi ise fiyatının yüksek olması. Fiyat kıyaslamasını ise OEM ve birazdan bahsedeceğim OPEN lisansa göre elbette biraz daha pahalı olmasıdır. Son olarak kutu lisanslar tek başına alınabilir ve tek olarak fatura edilebilir lisans ürünleridir.

Open Lisanslama (Volume Licensing): Evet, gelelim ortalığın biraz karışacağı lisanslama çeşidine. Open lisans olarak belirttiğimiz lisanslama türü; şirketler için tasarlanmış çoklu ve dijitalleşmiş lisans anlamına gelmektedir. Asıl adı Volume License olarak geçmektedir. Dijitalleşmeden kastımız şu: satın aldığınız ürünlerle ilgili hangi çeşit ürünü aldı ve kaç adet aldı iseniz o yazılıma ve adede özel sadece tek bir lisans anahtarı oluşmaktadır.

Open lisanslar şirketler için oldukça ideal bir sistemi oluşturuyor. Çünkü şirketler özellikle 5846 sayılı “Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu” kapsamında orijinal lisanslı yazılımlar ve ürünler kullanması zorunlu kılınıyor. Bu sebeple özellikle bilgi işlem tarafında yönetim kolaylığı sağlayabilmesi açısından VLSC adı verilen (Volume Licensing Service Center) platformdan sahip olduğunuz tüm Open lisans ürünlerinizi görebilirsiniz.

Open lisansların en büyük avantajı bahsettiğimiz gibi, kurumsal lisans olarak göründüğü için tek bir ürün anahtarı ile kaç adet lisans aldı iseniz o kadar kurulum yapabilirsiniz. Bir diğer büyük avantajı ise; alt sürüm kullanma hakkı vermektedir. Aslında Open lisans içerisinde alt sürüm ile ilgili herhangi bir sınırlama yok ancak teknik destek ve güncelleme desteği vermediğinden dolayı, en güncel iki alt sürüme kadar kullanma hakkı sağlamaktadır.

Gelelim şimdi OPEN lisansın alternatif seçeneklerine yani kırılımlarına. Arkadaşlar aslında lisanslama süreçleri o kadar zor değil sadece doğru kişiden öğrendiğinizde tek seferde hemen çözebiliyorsunuz. Kritik özellikleri dikkatle takip etmeniz gerekiyor.

Bu arada Open lisansa geçmeden önce çok ufak bir detay vermem gerekiyor. Lisanslamalar içerisinde aşağıdaki gibi harf kodları karşınıza gelebilir bu özelliklerde SA tarafına birazdan değineceğim.

L (Lic)​
Sadece satın alınan ürünün geçerli versiyonunu kapsar.​

L/SA (License + Software Assurance)​
Hem ürünün geçerli versiyonu hem de anlaşma süresinde ​

(SA süresince) çıkacak tüm versiyonları kapsar.​

SA (Software Assurance – Yazılım Güvencesi)​
Daha önce alınan L/SA lisansların sürelerinin bitiminde​

sadece yazılım güvencesi almaları.

Şimdi, OPEN lisanslama tarafında aslında 3 farklı lisanslama modeli var. Bunlar:

  • Open Lisanslama ( Satın Alma)
  • OV Lisanslama (Open Value – Taksitli Satın Alma)
  • OVS Lisanslama (Open Value Subscription – Taksitli Kiralama)

Microsoft Open Lisanslama (Satın Alma)

RESİM

Microsoft Open lisanslama anlamı “açık” olarak belirtilen aslında esnek lisanslama modelidir. Yani buradaki amaç, şirketlerin fazla bilgi işlem tarafında kurulum ile uğraşmamaları açısından hazırlanan, yazılımların kolay yönetim, kolay erişim ve tek bir ürün anahtarı ile satın alınan birden çok lisansın tek seferde kurulup kullanılmasını sağlamayı amaçlamaktadır.

Open lisanslama kuralları oldukça basittir sadece birkaç tane özelliği bildiğinizde Microsoft’taki uzman diye geçinen personellerden daha rahat lisanslamayı çözebilirsiniz.

Open lisanslamanın asıl kuralı: ilk defa alacak müşteriler ürün bağımsız en az 5 adet lisans alımı gerçekleştirmesi zorunlu. Bu 5 lisansı isterseniz tek bir üründe isterseniz birden fazla ürüne bölebilirsiniz. Önemli olan ilk alımı yapan kurumlar, bu 5 lisans ile başlaması gerekiyor. Bu ilk siparişten sonrasında 2 yıl içerisinde firmanın başka bir Open lisansa ihtiyacı olursa, 1 adet bile sipariş geçebiliyor. Bu siparişi de alım yapmak istediği iş ortağına, kendilerine ait “Autherization Number ( Otorizasyon Numarası)” paylaşması durumunda sipariş istediği adette devam edebiliyor. Lâkin ilk alımdan sonra 2 yıl içerisinde yeni bir alım söz konusu olmaz ise, lisans avantajını yitirip yeni sipariş talep edilmesi durumunda yeniden 5 adet lisans siparişi ile başlanması gerekiyor. Burası çok önemli konu, çünkü genelde firmalar bu konuda ciddi yanılgıya düşebiliyor yada eksik takiplerden dolayı fazla lisans almak zorunda kalabiliyor.

Soru: Yeni siparişten sonra 2 yıl içerisinde alınan 1 adet bile yeni lisanstan sonra süre nasıl işliyor?

Cevap: yeni alınan lisans tarihine göre tarih revize ediliyor ve 2 yıl süre yeniden başlıyor.

Kritik 2 konu daha var Open lisanslamada sonrasında diğerlerine geçeceğim. Birinci konu: alt sürüm kullanma hakları; daha öncede belirttik ama tekrar etmede fayda var. Open lisanslarda alt sürüm kullanma hakları mevcut. Normalde alt sürüm versiyonları hakkında da herhangi bir sınırlama yok bu arada, yani diyelim ki Office 2019 güncel lisansı satın aldınız ama keyfinizden office 2000 kurmak istiyorsunuz? Kurarsınız, sadece dikkat edilmesi gereken şu; Microsoft sorumluluk almamak için 2 altsürüme kadar destek verdiği için 2 alt sürüme kadar kullanabilirsiniz derler, ancak siz Microsoft VLSC tarafındaki destek birimine Ticket açtığınızda dilerseniz Office 2000 yada Office 98′ e kadar kullanma imkanı sağlar. Çünkü en başta belirttiğimiz konu Microsoft için kanun gibi düşünebilirsiniz: “Lisans ürünün kullanım hakkını satın almak demektir.” İkinci konu ise Windows işletim sisteminde.

Ayrı bir paragrafta belirtmek istedim. Open lisanslama tarafında iki türlü Windows işletim sistemi vardır.

a) Windows Upgrade (En güncel versiyonda Professional sürümü içermektedir)

b) GGWA (Get Genuine Windows Agreement – Windows anlaşmalı yasallaştırma anlamına gelir)

Windows Upgrade ürününde isminden de bahsedildiği gibi, upgrade olarak alabilirsiniz. Yani şu demek: Mevcutta şirketin elinde herhangi bir Windows Pro işletim sistemi var ise (Kutu,Oem,Open farketmez) alttaki işletim sistemi Upgrade yazılımı tespit ederek bu ürünleri kullanabilirsiniz. Altta sahip olduğu işletim sisteminden kaynaklı da olarak Windows Upgrade, hem başka bilgisayara taşınabilme, hem de alt sürüm kullanma imkanı sağlar.

RESİM

Gelelim GGWA ürününe. Globalde olmasa da Türkiye’de yıllardır en çok yapılan lisanslama hatası GGWA lisanslarında gerçekleşmektedir. GGWA ürünü işin aslında şudur: Microsoft der ki, ey firma sen bilgisayar alırken herhangi bir lisans almadın yada korsan kullanıyorsan, seni bir seferlik bu durumdan kurtarmak için bu lisansları alabilirsin diyor. GGWA ürünü aslında OEM mantısı ile çalışır yani upgrade ürünü gibi başka bir bilgisayara aktarılması söz konusu değildir (OEM lisanslamadaki taşıma opsiyonu burası için de geçerli). Çünkü Microsoft lisanslamasının ana temeli; her bir bilgisayarda bir işletim sistemi zorunlu olması gerekliliğidir. Bu sebepten GGWA ürününe “Pişmanlık Lisansı” olarak da adlandırıldığı olmuştur.

Bahsedeceğim burası kritik arkadaşlar lütfen dikkatli okuyalım: GGWA lisansı “Pişmanlık Lisansı” olarak adlandırıldığı için firmalar sadece BİR kere bu lisansı alma hakkına sahiptir. Yani illegal yada lisanslamadıkları ne kadar işletim sistemsiz bilgisayar varsa tek seferde bunların alınması gerekir. Eğer firmalar maliyetten kaçırmak için az alalım sonra tekrar alalım kafasında olursa, alabilirler ancak Microsoft bu satın alınan diğer GGWA lisanslarını iptal etme, VLSC sayfasından kaldırma ve firmaya telif hakları dolayısı ile envanter çalışmasına götürme hakkına sahiptir. Şimdi burada diyeceksiniz biliyorum: “İş ortakları böyle satıyor!” -Evet satıyor, lakin iş ortağı eğer akıllı ise, verdiği teklifte yada sipariş aşamasında firmalara “Birde çok GGWA ürünü alınmasında sorumluluk firmalara aittir” diyorsa firma kabahatli kalıyor yani ihale kalır arkadaşlar. Genelde bunu Microsoftta çalışan uzman görünen acemiler de sırf hedef tutsun diye milyonlarca dolarlık GGWA siparişlerini işleme bir şekilde aldırtmışlardır.

OV Lisanslama (Open Value – Taksitli Satın alma)

Arkadaşlar bu konu aslında Open’dan çok farklı olmadığı için kritik yerleri belirteceğim. OV lisanslama süreci: Open lisanslama tarafında alması gereken lisansların miktarı ve tutarı yüksek olması durumunda, firmalara sunulan bir alternatif olarak değerlendirebilirsiniz. OV, alınacak lisansları 3 yıllık eşit taksitlere bölüyor ve 3 yılın sonunda lisanslar firmaya ait oluyor. Burada dikkat edilmesi gereken birkaç konu var: İlk olarak OV anlaşmalarında SA adını verdiğimiz (birazdan bahsedeceğim) Yazılım güvencesi ile ürünler alınması zorunlu, yani SA (Software Assurance – Yazılım Güvencesi) pek çok alanda fayda sağlayan hizmetleri kapsar ama en kritiği, anlaşma süreci içerisindeki dönemde, alınan lisansın yeni versiyonu çıkması durumunda ücretsiz yükseltme imkanı sağlar. Ancak anlaşma devam edene kadar. Anlaşma bittikten sonra SA devre dışı kalır ve lisans hangi versiyonda alındı ise o sürüm kullanılmak zorunda kalır. Diğer bir konu; OV anlaşmalarında en az 5 adet yine ürün alınması gerekiyor. En basit hali ile:

Faydaları​:

3 yıl eşit taksit ile maliyet yönetim kolaylığı​ 3 yıl Yazılım Güvencesi (SA) Hakları​ Tek bir anlaşma çatısı altında lisansları bulundurma​ 3 Yıl boyunca fiyat koruması​

Kuralları​:

Min 5 adet lisans alınmalı​ Tek bir fiyat seviyesi​ 3 Yıl sonunda sadece SA bedeli ödeyerek anlaşma yenileme.
Şunu da dip not ekleyeyim: Normalde Open lisans çeşitleri içerisinde: “OV Şirket çapında” olarak bir seçenek var: Aradaki en büyük fark şu: Birden çok şirketiniz var ise OV taksitli satışı şirketlerinize özel ayrı ayrı yada tek bir merkezden alıp şirketlere dağıtım gerçekleştirme imkanı sağlıyor. İsminden de anlaşılacağını düşündüğüm için çok uzatmaya gerek olmadığını düşündüm. Ama isteyen olursa eklerim hiç problem değil.

Open Value Şirket Çapında:

Faydaları​:

3 yıl eşit taksit ile maliyet yönetim kolaylığı​ 3 yıl Yazılım Güvencesi (SA) Hakları​ Tek bir anlaşma çatısı altında lisansları bulundurma​ 3 Yıl boyunca fiyat koruması​

Kurallar​ı:

Min. 5 Bilgisayar için anlaşma yapılmalı ​ 3 Yıl sonunda sadece SA bedeli ödeyerek anlaşma yenileme

OVS Lisanslama (Open Value Subscription – Taksitli Kiralama):

Ovs kiralama, aslında Microsoft anlaşmalarının en keyiflisi diyebilirim. Çünkü adı üstünde “Kiralama” yani sahip olamıyor firmalar, sürekli anlaşmayı yenilemeleri gerekiyor. Aslında en büyük avantajlı lisanslama da bunun olduğunu itiraf etmem gerekiyor. Çünkü kiralama olmasındaki en büyük etken: Open lisansları firmalar “Amortisman” olarak yazarken, OVS anlaşmalarını “%40’a kadar olan kısmını tamamen gider olarak” gösterebiliyor. Bu vergi muafiyetinde firmalara ciddi avantaj sağlıyor. Ama firmalardaki patronlar çok zeki oldukları için ürünü satın alınca tek seferde lisans derdinden kurtuluyorum diyor ama biraz dinazor kafalar maalesef

Şimdi gelelim ne gibi faydaları var bu kiralama anlaşmalarının:

  • 5 adet ve üstü pc si olan firmalar​ 3 yıllık taksitli ödeme ile kiralama ​
  • Taksitler masraf olarak gösterilir (%40)​
  • 3 yıl boyunca SA – Yazılım Güvencesi ​
  • Tek bir anlaşma çatısı altında lisans​ 3 yıl boyunca fiyat koruması​
  • 3 yıl sonunda satın alma (x1,75) ​ ya da kiralamaya devam etme ​ İlk yıl taksitinde güncel pc indirimi (%50)​
  • Adetlerde esneklik

Lisanslamalarda dediğimiz gibi yazılım güvencesi OVS kiralama anlaşmalarında olmak zorunda burayı bir kere kaldıramıyoruz sormayı düşünüyorsanız şimdiden söyleyeyim çünkü zamanında bunun pazarlığını yapanlar oldu.

Platform yani PC indirimi dediğimiz olay ise şu: anlaşma içerisinde Windows, Office ve Core Cal adını verdiğimiz (Windows Server CAL, Exchange Server CAL vs.) gibi önemli CAL paketi birlikte alınacaksa, bu üç ürün adına Platform deniliyor ve ilk yıla özel %50’ye kadar indirim alınabiliyor. Bakın yine kritik yer: İlk yıl sadece arkadaşlar diğer yılları kapsamıyor. Kritik konu ise, 3 yılın sonunda eğer firmalarınız lisansları satın almak isterlerse, anlaşma bedeli x1,75 hesaplayarak ödeme yapmaları durumunda lisansları satın alabiliyorlar. Bunu değerlendirmeyi düşünen firmalar bu oranı görünce büyük olasılıkla anlaşma yenileme tarafına gidiyorlar.

Aşağıda Open lisanslama ile ilgili küçük çapta farklılıklar tablosu paylaşıyorum sizlerle. Burada lisanslama farklarını daha detaylı görebileceğinizi düşünüyorum.

Evet Software Assurance aslında firmalar ciddi anlamda koruyabilen bir özel destek paketi olarak düşünebilirsiniz. Nasıl antivirüs yada Firewallarda yada Server ürünlerinde ekstra support hizmetleri var burada da aynı şey olarak düşünebilirsiniz. SA; alınan Open lisansların herhangi biri içerisinde ekstra ücretle alınabilen ve özellikle en az 2 yıl anlaşmalı olacak şekilde yazılımı korumak, destek paketini genişletmek, ürün kullanım hizmetleri vermek ve güncel versiyonları kullandırma hizmetleri gibi çeşitli faydaları vardır. Aşağıda geçmişte Microsofttan alıntı yaptığım ve Türkçeleştirmeye çalıştığım tabloyu sizlerle paylaşmak isterim ki faydalarını daha iyi görebilelim diye.

SA tarafı şart değil yani OV, OVS anlaşmalarında bu şart olarak geliyor ama, OV anlaşması sona erdiğinde devam ettirmeyebilirsiniz, OVS anlaşmasında ise yenileme yapılması durumunda SA yenilemesi de yapılması gerekiyor.

Son sözlerim olarak, aslında bu anlaşmaların içerisine Select ve EA (Enterprise Aggrement) içerisine dahil edilebilir ancak kısa da olsa onları ayrıca bir tutmamız gerekiyor çünkü orada bu anlaşmalar büyük anlaşmalar biraz daha açıklayıcı olmam gerekiyor çünkü.

Aklınıza takılan herhangi bir şey olursa lütfen yazın elimden geldiği kadar cevaplamaya çalışırım.

Keyifli okumalar dilerim.

Lisanslama Fenomeni.

ÖNCEKİ
SONRAKİ
TALEP FORMU
Burak
Akmeşe
Markanızı Düşünen Çözümler

Burak Akmeşe
Bana ulaşın.