
Gençler Teknolojinin Neresinde?
Aslında bu yazı ve canlı yayını hazırlamadan önce, bir inceleme makalesi hazırlıyordum ama bu konu diğerine göre bir tık daha önemli olduğunu düşündüğüm için bunu yazmaya karar verdim.
Dün gece yani 20 Aralık 2021 tarihinde değerli üstadlarımız; Hibrit Bulut Çözümleri ve SQL MVP’si Çağlar Özenç hocam ile, Microsoft MCT’si Baki Çubuk hocalarımız canlı yayın konuğum olmalarının heyecanını yaşadım. Açık söyleyeyim uzun zamandır böyle bir yayın yapma isteğim ve heyecanım vardı, ama iş yoğunluğu, hocalarımızın yoğun olmasından dolayı düne kısmet oldu. Aslında benim için biraz yorucu idi, çünkü canlı yayından yaklaşık 2 saat önce de Espor ile ilgili bir röportaj vermeye çalışıyordum başka bir yerde, röportaj heyecanından sonra değerli hocalarımızı canlı yayında ağırlamak oldukça keyifli ve heyecan verici oldu diyebilirim.
Yalan yok canlı yayında biraz stres yaptım. Çünkü her iki hocamız da bizlerin bulunduğu bilişim sektörüne gerçekten çok ciddi katkılar sağlayan ve mütevazi insanlar her ikiside, bazıları gibi ortada durmak için duran kişilerden olmadığı için, sormak istediğim soruları daha dikkatli seçmeye çalıştığım için biraz stres yaptım. Ama yayına girdikten sonra tam tersi çok eğlenceli ve keyifli bir yayın olduğunu itiraf etmem gerek. Öyle ki gelen yorumlar ve özellikle Baki Hocanın uyuya kalma anını bile yakalayan gençlerin itirafı, denk getirebildiğim kadarıyla karşılıklı yorum ve açıklama getirme çabalarımız derken, güzel bir yayın oldu.
Aslında bu yayını daha önceden yapmayı çok istedim kısmet bugüne denk geldi. Neden mi? Az çok biliyorsunuz beni, bizim sektörümüz ile ilgili bilmediğim alanlarda yorum yapmayı sevmem haddime de değildir. Biraz kendimi hazırlamak, yayını izleyen genç arkadaşlarımıza güzel bir içerik ile merak uyandıracak sorular ve cevaplar almak istedim. Evet biraz iş yoğunluğu, hocalarımızın yoğunluğu oldu, ama önemli olan benim için şu anda bu yayını yapıp kendimce güzel soru cevaplar ile etkileşimi arttırıp, gençlerimizin bilişim sektörüne heyecanla girebilmelerini amaçlamıştık ve bunada ulaşacağımıza inanıyorum. Ben güzel olduğuna inandım umarım sizlerde beğenirsiniz.
Diğer yandan Çağlar Hocalara gerçekten saygı duyduğum bir konu da, gençlere ulaşım ve iletişim kanallarında, bazı platformlarımız bunları çok güzel yapsa da, bazı sektördeki boş yapan büyüklerimizin, sektörde biraz fazla durmasından dolayı, kendilerini ulaşılması zor ünlüymüş gibi statüye alıp gençlere yukardan bakmaları benim ciddi anlamda canımı sıkıyordu. Bizlere bile böyle davranmayı kendilerince uygun görüyorlardı. Ama Çağlar hocanın başlattığı üniversitelerdeki bu söyleşi süreci benim uzun süredir derdimi anlatmaya çalıştığım, gençlerimize ulaşım kanallarımızın yanlış olduğunu heryerde söylememe rağmen, kendisi bu frekansı yakalayıp bu sohbet ve söyleşileri, bilgi paylaşımlarını yapmaya başlaması beni gerçekten mutlu etti. Aslında bahsetmeye çalıştığım şeyin bir örneğini tam da Çağlar hocalar ve ekip arkadaşları gerçekleştirmişti. Gençlere sektörün değerli kişileri, bilgi işlem direktörler, müdürleri, yöneticileri, danışmanları ortak bir çatı altında olmasa bile, birlikte güzel faaliyetler gerçekleştirip sektöre güzel şeyler yapabileceğimizi, onlara ulaşabileceğimizi ya da onların bizlere kolayca ulaşabileceklerini göstermiş oluyorlar bu sayede.
Üniversitelerde ve Liselerde Bilgi Teknolojileri yada sektörle ilgili çoğu zaman yanlış bilgiler ve klasik satış amaçlı yapılan etkinlikler yapıldığı için, Baki hoca, Çağlar hoca ve diğer üstadların yaptığı bu aktivite, aslında bizim gibi sektörü bilen kişilere erişilebilmenin çok kolay olduğunu, naif ve gençlerin yolundan geçen kişiler olduğumuzu genç arkadaşlarımıza tekrar hatırlatmamızı sağladı. Bunu neden söylüyorum? Bilişim sektöründeki biraz bilgi birikimine sahip olan çoğu kişi, kendini ünlü ve erişilmesi güç kişi olarak fuzuli gücün etkisinde kalıyor.
GENÇLER GERÇEKTEN TEKNOLOJİNİN NERESİNDE?
Bu başlığı atarken aslında çok düşünmedim, çünkü gençlerimize baktığımda gerçekten bu teknoloji sektörünün neresinde olduklarını farkedemeyen gençlerimizin yoğun olduğunu fark ettim. Başlığı da düşünürken aslında Çağlar ve Baki hocanın hızlı düşünmesi ve önerisi ile bulduk diyebilirim.
Şimdi genel olarak baktığımızda aslında, sadece Binali Yıldırım Üniversitesi için değil, tüm gençlerimizde bir karma durum söz konusu. Yani bazı gençlerimiz gelecekte bilişim sektörü içerisinde ne yapacağını artık karar vermiş olmasına rağmen, bazı gençlerimiz nerede olacağını tam sektörü çözemediği için arada kalmış olabiliyor, bazı gençlerimiz ile maalesef bilişim sektöründe gelecek olmadığını düşünerek sektöre katılmaktan vazgeçiyor.
Gençlerimizde aslında ciddi bir istihdam ve girişimci potansiyeli var. Ama gerek okullardaki yanlış yönlendirmeler, demotive söylemler, ailevi desteğin yetersiz olması gibi detaylar ile gençler işsiz kalma yada kendi işini ilerletememe risklerine giremiyorlar yada girmek istemiyorlar. Bence sektöre yön veren bahsettiğim bilgi işlem yetkilileri yada yöneticileri, danışmanlar ve işin mutfağında, sahasında olan kişiler olarak gençlere vereceğimiz feedbackler ile gençlerimize çok daha fazla kaliteli istihdam sağlayabileceğimize eminim. En azından gençlerimizin kafası karışma durumu söz konusu ise bunu ortadan kaldırma fırsatına sahip olacağımızı düşünüyorum.
Hep söylüyorum canlı yayında da bazılarına değindik ama yinede hatırlatmakta fayda var. Normalde geleceğin sektörleri içerisinde görülen sektörlerin bazılarını aşağıda sıralıyorum. Önceden de söylemiştim ama buna şimdi metaverse ve NFT geldi. Muhtemelen birkaç yeni sektör daha geleceğini düşünüyorum. Teknoloji geleceğin ana sektörü ve alt sektörlerde ciddi iş potansiyeli olabilecek fırsatlar sektörleri olarak görüyoruz. Gençler bu sektörlere istedikleri, merak ettikleri alanlara göre mutlaka ve mutlaka öğrenmeye, kurcalamaya, araştırmaya çalışsınlar. Hatta Türkçe kaynak yok ise, misyon edinip Türkçe kaynak yaratmaya çalışsınlar, emin olun çok daha hızlı kendinizi bilişim sektörüne hazır hissedeceksiniz.
- Bulut Bilişim
- Siber Güvenlik
- MetaVerse
- NFT
- Yapay Zeka (AI)
- Makine Öğrenmesi (ML)
- Nesnelerin İnterneti (IOT)
- Espor (Favorim)
- Sosyal Medya
Umarım derdimi ifade edebilmişimdir. Yazım hatalarım varsa şimdiden özür dilerim herkesten.
Gençlere sevgiler, üstadlarımıza saygılar.