GameX geri döndü peki neler oldu?

GameX geri döndü peki neler oldu?

Açıkçası GameX organizasyonunu iş yoğunluğundan dolayı sadece Cumartesi ve Pazar günleri katılma fırsatı yakaladım. GameX organizasyonunu 2007 yılında ilk yapanlardan birisi olarak, o zamanlardan bu zamana kadar ortalığı kasıp kavuracak bir etkinlik bekledim yalan yok. Lâkin Türkiye standartlarında yine standartın altında bir organizasyon olduğunu söylemek zorundayım. Özellikle organizasyon yetkililerinin 2 yıl aradan sonra tıklım tıklım yapma fırsatı yakalamışken, hele hele Tüyapta alansal olarak ciddi bir avantaj varken şahsen bunun eksik değerlendirildiğini düşünüyorum. Bu arada yanlış anlaşılma olmasın, organizasyon kötü değildi sadece yetersizdi.

GameX gibi organizasyonlar aslında gerek firmaların network ve iş geliştirme sağlamasını, gerek nihai tüketicileri eğlendirme ve satışa döndürecek fırsatları sağlaması, gerekse insan kaynakları alanında da istihdam sağlamaları konusunda oldukça önemli bir role sahiptir. Çünkü bu organizasyonları pek çok alanda insanlar ve firmalar beklerken, özellikle beklentileri satış olması açısından fırsatları değerlendirmek istiyorlar. Bu organizasyonda Game Factory firması Rönesansla elinden geldiği kadarıyla iyi bir organizasyon yaratmaya çalışsa da eksiklikler bariz belliydi. Bunları ufak ufak sıralayalım:

  • Öncelikle B2B tarafındaki eğitim alanları oldukça dar olduğu için sıkışık bir durum söz konusu olduğunu bahseden çok firma oldu. Belki de bu alanlar daha geniş yerlerde toplantı alanlarında gerçekleştirilebilirdi diye düşünüyorum. Tabi bunların hepsi bir maliyet olarak dikkatimizde olduğunu biliyoruz ama bunlar yine de daha dikkatli planlanması gerekirdi Çünkü fuardaki en kritik yer network B2B alanıdır.
  • B2B tarafındaki firma sahipleri Perşembe-Cumartesi arası B2C tarafına geçiş hiçbir şekilde yapmamışlar. Mesela bir yatırımcı gelse ve firma ile ilgilendiğini söylese, şirket sahipleri B2B tarafından çıkması oldukça sıkıntı yaratmış. Bunun bence bir QR kodlu yaka kartı yada bileklik ile her iki alanında kullanılabileceği şekilde yapılabilirdi.
  • B2C tarafı irili ufaklı organizasyonlar olsa da dışardan görüntü sadece PUBG organizasyonu veya etkinliği olmuş. Türk Telekom alanı ciddi paralara o alanı kiralamış yoğunluk var mı var, ama kafanızı kaldırdığınızda PUBG gözlerden kaçmıyor. Alan kiralayanların görsel çalışmaları da oldukça yetersiz olduğunu söylemek gerek. Burada belki de firmalarla görüşüp görsellik kısmında da hizmetler verilebilirdi diye düşünüyorum. PUBG alanı gibi en az birkaç alanın daha görsel çalışmaları yapması gerektiğini düşünüyorum.
  • Organizasyonda eğlence kısmında daha fazla ünlü getirilebilirdi. Aleyna Tilki güzel bir seçenek emeklerine sağlık. Birkaç ünlü daha getirilip daha fazla entertainment yapılabilirdi bence, hem çekilişlerle hem de röportaj olsun, fotoğraf çekimi olsun daha çok katılımcı sağlanabilirdi diye düşünüyorum.
  • En kritik konu ise reklam ve tanıtımlar oldukça yetersiz olduğunu düşünüyorum. Çünkü 2 yıl sonra gelen oyun fuarında, tarihler belli olduktan sonra 2-3 ay mutlaka durmadan sosyal medya kullanımından katılımcılar publish edilmesi gerekiyordu diye düşünüyorum. Özellikle katılımcı firmaları daha önceden tanıtıp, insanların o stantlardaki firmalara ulaşıp iş geliştirme konusunda farkındalık yaratmaları gerektiğini düşünüyorum.
  • Fuar alanlarını kiralayan firmaların özellikle beklentilerinin altında katılımcı olduğu ve maliyetlerin çok çok yüksek olduğu ile ilgili neredeyse her alan sahibinin şikayetini dinledim. Bu abartılıyor gibi görünse de, aslında genel bir ülkenin sorunu bu alanların fiyatlarının yüksek olması. İmex fuarında bile Euro bazında alan kiralamalar ile firmalara en az fayda sağlayacak fuarlarda bile fiyatların bu kadar yüksek olması resmen “kazıklanmak istiyorsanız fuarımıza bekleriz” mesajı veriyorlar. Bu fiyatları yurtdışındaki organizasyonlarda verseniz, daha çok fayda sağlayacağınıza eminim. Bu fiyatlarla ilgili Tüyap yada Rönesans bunları belirliyorsa son derece yanlış davrandığını söylemem gerekiyor.
  • Başka bir diğer sıkıntı da, bizim zamanımızdan yaklaşık 2012’ye kadar olan GameX’ler ücretsiz giriş hakkına sahip oluyordun. Son yıllardaki GameX’lerde ücretli bilet tarifeleri ve özellikle B2B alanı Euro bazlı bilet fiyatlaması son derece yanlış. B2B tarafında belki ücretli olarak yapabilirsin, ama hem fuar alanlarından kiralayıp ücret al, üzerine bilet ücreti al ve yoğun katılım bekle mantığı son derece yanlış. Büyük bir organizasyon yapsan, çok ünlüleri getirsen; yani sanatçı olarak, turnuva takımları olarak, influencerlar olarak tamam bilet fiyatları belirlersin, ama bu kadar kapsamlı bir organizasyon değilken ücret alınması bence son derece yanlış.

Organizasyonda açık ara önde olan ve gerçekten saygı duyduğum en kıymetli konu ise Cosplay idi. Cosplay arkadaşların ilgi, heyecan ve işin ciddiyetine bakış açıları o kadar güzeldi ki, ben bile kıyafet bulup ortada gezinmek istedim ???? Gerçekten tüm Cosplay arkadaşların emeklerine sağlık harikaydınız.

Birkaç konu daha var ama onlara gerek yok çünkü her firmanın yaptığı çalışmalar ve yoğurt yiyişleri farklı olabileceği için düşüncelere saygım sonsuz. Tavsiye isterseniz vermekten keyif alırım ama buraya yazarsam kopyalanır ???? Ama bu tür organizasyonlarda tavsiyem, ciddi bir teknoloji markasını içeriye almanız gerekir. Bu marka ismi ve reputation tarafı çok önemli. Seçeceğin doğru marka fuara gelecek katılımcı sayısını %5 ile %35 arasında arttırabilecek güce sahiptir. Bunu düşünerek bir sonraki organiasyon daha atraksiyonlu olursa çok güzel olur.

Yeni organizasyonlardan beklentimiz yüksek ????

ÖNCEKİ
SONRAKİ
TALEP FORMU
Burak
Akmeşe
Markanızı Düşünen Çözümler

Burak Akmeşe
Bana ulaşın.