BSA yoksa geri mi döndü?

BSA yoksa geri mi döndü?

Açıkçası uzun bir aradan sonra tekrar yazı yazmanın mutluluğunu yaşadığımı itiraf etmem gerekiyor. Yeni doğan ikinci kızım, iş süreçleri, yeni marka çalışmaları derken baya uzak kalmıştım. Yeni aksiyonlar sonrasında geri dönmek tekrar keyiflenmeme sebep oldu.

Aslında yıllardan beri uzmanlık alanlarımdan biri olan Telif Hakları süreçlerinde geçtiğimiz günlerde müşterilerimden gelen geri dönüşler sonrasında BSA’nın geri döndüğünü ve tekrar tehdit riskleri oluşmasından dolayı tedirginliklerini dile getirdiler. Bazıları ise sahte mailler olduğunu düşündüğünü söylediler. Açık konuşacağım kritik bir toplantıda SIEM demosunda online görüşmelere devam ederken, toplantıya devam etmelerini söyledim ve hemen görüşme sağladım BSA ile. Ne yalan söyleyeyim mutlu oldum geçmiş anılarım canlandı ve benzer konuşma diline hakim bir arkadaşımız ile görüşme fırsatı buldum, çünkü İngiltereye ulaştım.

Müşterilerimize İngiltere üzerinden ulaşan BSA birimindeki arkadaş ile görüşmelerimizde, BSA süreçlerinin markalardan gelen talepler doğrultusunda tekrar başladığını, ancak geçmişteki gibi korku, tehdit yada yaptırım doğrultusunda değil, lisansların kontrol ve yanlış lisanslama yapılmaması adına firmalara bilgilendirme gönderdiklerini söylediler, bende maillerini okuyunca doğru olduğunu gördüm.

BSA departmanında çalışmaya başladığımda, bana ve arkadaşlarıma sürekli “lisans aldırmaya zorlayın, etik metik yok ters gideni tehdit edin ve bize raporlayın” kafasında çalıştırdıkları için bizleri, gerçek BSA’nın böyle çalışmadığını sonradan fark etmiştim.


İsmini tanımayan arkadaşlar için hatırlatayım: BSA (Business Software Alliance) olarak geçen, resmi yazılım üreticilerinin bir arada bulunduğu bir topluluktur. Bu topluluğun amacı, dünya genelinde, topluluğa üye olan yazılım firmalarının yazılımlarını kullanan firmaların sahip oldukları lisansların etik lisanslamaya uygun olması, eksik lisansları varsa tamamlanması gerektiği ve üretici firmaların hakkı olan telif hakları kanunlarına göre yaptırım uygulayabileceklerinin açıklamasını yapan bir oluşumdur. Bir yaptırım kuruluşu değil, bilgilendirme kuruluşudur BSA.

Maalesef yıllarca BSA denildiğinde tüm markalar, firmalarımıza korku saldıkları için gerçek yaptırımları kötü niyete kullanılmasından dolayı bu kurumların ülkemizde ofisleri kapatılmak zorunda bırakılmıştır. Aslında markaları suçlamakta yanlış, çünkü ülkemizdeki yine maalesef firma sahipleri yaptığı faaliyetlerde kullanması zorunlu olan bu tür yazılımları kaçak yollarla yada illegal yollarla kullanmaya çalıştıkları için markalarda bu yaptırımları gerçekleştirmede son derece haklı olduğunu düşünüyorum. Ancak ülkemizde olması gereken resmiyet ve kurumsal bakış açısı ve dik duruş gerek markaların ülkemizdeki ofislerinde olsun, gerek yaptırımlar konusundaki denetimlerin eksikliği olsun, net çizgi korunamadığı için bu tür aksiyonlara yönlendirilmek zorunda bırakılıyor.

Aslında bunların yapılması oldukça basit sadece biraz zaman istiyor. Devlet ve bu yazılımları geliştiren markalar birkaç toplantı sonrasında, tüm firmalarda bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştirip bilgi birikimlerini paylaştıktan sonrasında, eğer hala kaçak lisans kullanmaya devam eden firma var ise, ilgili firmalara ivedi şekilde ceza kesip ifşa edilmesi en doğrusu olduğunu düşünüyorum. Bunun yapılması da doğru planlama ile tahminimce 1 yıldan daha kısa zamanda olabileceğini düşünüyorum. Çünkü sadece bunu BSA, yazılım markaları yada devlet değil, müşterilerine yönlendirme ve eğitme kısmında deneyimli iş ortakları (torpilli iş ortakları demiyorum gerçekten bilgili iş ortakları diyorum dikkat) ile birlikte bu çalışmalar yapıldığında süreç çok daha kolay ve hızlı ilerleyeceğini düşünüyorum. Hem ekonomiye katkı sağlayacak, hem firmalar bilinçlenecek ve orijinal yazılım kullanmak zorunda kalacaklarını bilecekler.

Özetleyecek olursak, yaklaşık 2 aydır ülkemizde firmalarımıza BSA tarafından, sahip olduğu lisansların envanter yönetimlerini kontrol etmeleri gerektiği, eksik lisans yada korsan yazılım kullanılıyorsa lisanslarını tamamlamaları gerektiği konusunda bildirimler iletilmeye başlamış. Firma yetkilileri bu konuda korkmayın, tedirgin olmayın. Genel kontrol amaçlı bilgilendirme yapıyorlar. BSA tarafından herhangi bir yaptırım olma durumu söz konusu değil. Ama yazılım üretici markalar, eksik lisanslarınızı tespit etmesi söz konusu olduğunda yaptırım durumları söz konusu olabilir. Dikkatli olmakta, lisanslarınızı tamamlamamızda fayda var.

Keyifli lisanslı kullanımlı günler dilerim.

ÖNCEKİ
SONRAKİ
TALEP FORMU
Burak
Akmeşe
Markanızı Düşünen Çözümler

Burak Akmeşe
Bana ulaşın.